top of page

FAQ

 1. Var registrerar jag mig?
  För att skicka in bidrag måste du registrera ett konto i tävlingsportalen – du kommer dit genom att följa den här länken: TÄVLINGSPORTAL

   

 2. När kan jag registrera mig?
  Du kan registrera konto i tävlingsportalen när som helst – det är bra att ha gjort det innan inlämningen av bidrag startar, så att du är säker på att allt fungerar som det ska!

   

 3. När börjar tävlingen?
  I år, 2022 börjar gäller följande: inlämning av bidrag startar den 1:a juli och avslutas den 31:a juli. Därefter går tävlingskommittén igenom och dubbelkollar så att alla inskickade bidrag är betalda. Därefter öppnas den digitala jureringen. De fotografer som placerat sig i topp-10 i respektive kategori presenteras den 10:e september. Resultatet medelas den 8:e oktober i samband med prisutdelningen.

   

 4. När är deadline?
  31:a juli kl. 23.59.59 - därefter kan man INTE ändra inskickade bidrag eller skicka in nya bidrag. Det är ingen idé att mejla tävlingsledningen oavsett anledning...
  Direkt efter deadline skickas bidragen vidare till domarna för bedömning.

   

 5. Jag har glömt bort mina inloggningsuppgifter
  Du registrerar dig med din e-postadress, så fundera på vilken e-postadress du använt. Kommer du inte ihåg ditt lösenord – tryck bara på knappen vid inloggningsrutan, så får du ett temporärt lösenord som du byter när du loggar in!

   

 6. Jag har glömt bort mitt lösenord
  Kommer du inte ihåg ditt lösenord – tryck bara på knappen vid inloggningsrutan, så får du ett temporärt lösenord som du byter när du loggar in!
  Får du inget mejl med återställning av ditt lösenord - kolla i spam-korgen! (Det är inte ovanligt att återställningslänkar hamnar där).

   

 7. Hur många bilder kan jag skicka in?
  Du får skicka in så många bilder du önskar! Det finns ingen gräns.

   

 8. Kostar det något att delta?
  Varje inskickad bild kostar 295 kr inkl. moms.

   

 9. Varför kostar det pengar att delta?
  SM i Fotografi/SM in Naturfotografi arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund helt ideellt. Alla som har förtroendeuppdrag i SvPF och alla som arbetar med SM i Fotografi / SM i Naturfotografi gör detta helt ideellt.
  För att kunna ta hit skickliga, erkända domare för att döma i tävlingen, står SvPF för deras resor och uppehälle för de dagar de är på plats för att döma. Det är de kostnader tillsammans med kostnader för genomförandet av arrangemanget i form av lokalhyror etc. som intäkterna går till.

   

 10. Hur kommer Corona att påverka tävlingen?
  Arrangemanget kan absolut komma att påverkas av de myndighetsrestriktioner som råder gällande Covid-19. Vi följer utvecklingen och är beredda att anpassa genomförandet utifrån rådande rekommendationer.

   

 11. Kan man lämna in bilder före 1:a juli?
  Nej det kan man inte. 

   

 12. Kan man lämna in bilder efter 31:a juli?
  Nej det kan man inte. 

   

 13. När får man reda på resultatet?
  Dels kan man följa prisutdelningen på online, och dels kan man direkt efter prisutdelningen logga in på sitt konto i tävlingsportalen och se resultatet för sina inskickade bidrag.

   

 14. Hur får man sina diplom?
  Diplomen kommer att finnas nedladdningsbara i tävlingsportalen direkt efter avslutad tävling. De svenska mästarna i respektive kategori kommer att få diplom samt kristallstatyett samt pris från kategorins sponsor vid prisutdelningen. Aktuella datum finner du här.

   

 15. Var laddar jag hem badge:arna?
  För de bilder som erhåller pris kommer badge att finnas tillgängligt att ladda ner i tävlingsportalen.

   

 16. Var ser jag resultatlistan?
  Eftersom SM-tävlingen nu utvecklats ytterligare och det inte kommer att utses en svensk mästare i fotografi, utan svenska mästare i respektive kategori kommer det inte presenteras någon resultatlista på samma sätt som tidigare.

   

 17. Måste man vara medlem i en fotoklubb eller förening för att få tävla?
  Nej det behöver man inte vara. Alla som har svenskt medborgarskap, oavsett om man är professionell fotograf eller nybörjare är varmt välkomna att delta!

   

 18. Måste alla delar i bilden vara skapta av mig?
  Ja, det måste de!
  Här finner du de generella tävlingsreglerna, och specifika regler för SM i Fotografi hittar du här, och de specifika reglerna för SM i Naturfotografi hittar du här!

   

 19. Får man använda köpta detaljer, overlays, texturer, himlar etc?
  Nej, det får man inte! Alla detaljer i bilden måste vara skapade av fotografen. Läs noga igenom tävlingsreglerna! Specifika kategoriregler finner du länk till i punkten ovan (nr 18)!

   

 20. Vem får skicka in bidrag?
  Alla som har svenskt medborgarskap, oavsett om man är professionell fotograf eller nybörjare är varmt välkomna att delta!

   

 21. Får bilden vara tagen under en workshop?
  Du får inte delta med en bild där en workshop-ledare har gjort styling, bildidé, ljussättning etc. Däremot får du delta med en bild tagen under en workshop där du självständigt har skapat en bild (bildidé, styling, ljussättning). Man får delta med naturbilder tagna under fotoresa med guide.

   

 22. Får man retuschera bilderna?
  Det är olika för olika tävlingskategorier – var noga med att läsa igenom vad som gäller för den kategorin som du avser att lämna in bidraget i!

   

 23. Hur stor ska den digitala filen vara?
  Den ska hålla minst 4000 pixlar på längsta sidan. Har du valt att presentera bilden med en passepartout, så gäller det att filen (alltså bilden och passepartouten tillsammans) ska hålla minst 4000 pixlar!

   

 24. Kan man skicka in vilket filformat som helst?
  Nej, filen ska skickas in i JPG-format.

   

 25. Vilken färgprofil ska filen ha?
  Du kan välja att skicka in filen antingen i Adobe-RGB eller s-RGB.

   

 26. Det krånglar!
  Oftast beror det på en bugg i webbläsaren, så börja med att byta webbläsare. Hjälper inte det – testa en annan dator. Funkar det ändå inte! Mejla oss på competition@smfotografi.se så hjälper vår teknikansvarige dig!

   

 27. Min bild har 3780 pixlar på den längsta sidan, hur gör jag då?
  Lättast är att beskära om bilden och ange minst 4000 px som längsta sida och lämna fältet för den kortare sidan tomt. Då beskär du om bilden så att långa sidan håller rätt mått och bevarar bildens ursprungsproportioner

   

 28. Finns det någon gräns för hur gamla bilderna får vara för att få delta?
  Nej, inte i dagsläget. SM:s regler anpassas i det avseendet gentemot reglerna för WPC och där finns i dagsläget ingen åldersgräns.
  Viktigt att tänka på är att bilden inte i någon form får ha deltagit i SM tidigare - dvs man kan inte skicka in samma bild i annan kategori, med annan redigering etc.

   

 29. Får man tävla med bilder som är publicerade i sociala medier?
  Ja, det får man! Men du får inte berätta att bilderna är med i tävlingen förrän efter prisutdelningen!

   

 30. Jag har en bild som passar i flera kategorier - kan jag skicka in den i båda?
  Nej, du får bara skicka in en bild i en kategori. Du kan inte skicka olika redigeringar av samma bild i olika kategorier - då blir bilderna diskvalificerade. 

   

 31. Jag vet inte i vilken kategori jag ska skicka in min bild, den passar i flera kategorier. Kan ni hjälpa mig att välja?
  Ofta är det så att en bild kan passa i flera kategorier och det är en del av att tävla att avgöra i vilken kategori man vill att den ska bedömas. Tävlingsledningen kan inte hjälpa till att välja kategori - det vore oetiskt.
  Vill du ha hjälp att välja - tag kontakt med någon som inte ingår i tävlingskommittén och inte heller någon av årets domare och be om råd.

   

 32. Jag har registrerat ett konto och det står att jag måste verifiera mitt konto, men jag hittar inte var jag gör det?
  Du ska öppna mejlet du får och följa länken - då verifieras ditt konto. Har du inte fått något mej - kolla din spam-folder, det händer att bekräftelsemejlet hamnar där!

   

 33. Hinner min betalning komma in så att bidragen blir godkända?
  Eftersom du betalar med kort när du skickar in bidraget är det inga som helst problem! 

   

 34. Betalningen går inte igenom - hur ska jag göra?
  Vissa banker har spärr på alla sina kort så att man måste öppna för att kunna göra internationella betalningar när man betalar online. Du måste helt enkelt låsa upp kortet för att betalningen ska kunna genomföras.

   

 35. Kan man ha passepartout runt bilderna i SM i Naturfotografi?
  Ja självklart! Om du tycker att bilden blir bättre med passepartout, så får du självklart sätta en passepartout runt din bild.

   

 36. Jag undrar om man kan se bildkritiken i efterskott om jag köper biljett men inte kan se allt den 8 oktober?
  Ja, du kommer kunna se sändningen fram till och med 2022-12-31.

   

 37. Jag har bilder som inte gick vidare till finalen - kan jag visa dem på sociala medier?
  Javisst kan du visa dem på sociala medier, men du får inte berätta att de är med i SM i Fotografi förrän efter att tävlingen är avslutad. Tävlingen är avslutad efter prisutdelningen den 8 oktober.

   

 38. Får man tillbaka pengarna om man drar tillbaka sitt bidrag?
  Nej, det får man inte - vilket framgår både av tävlingsreglerna och i tävlingsportalen när man skickar in bidragen.

bottom of page