SVENSK MÄSTARE I NATURFOTOGRAFI 2020

Anders Sundkvist - J Bauers Owl

Anders Sundkvist - J Bauer Owl.jpg

Tävlingsresultat SM i Naturfotografi 2020

FÅGLAR
GULD: Anders Sundkvist
Silver: Hans Ersson
Brons: Tommy Nassling
 

DÄGGDJUR:
GULD: Niklas Storm
Silver: Torbjörn Lilja
Brons: Tomas Lundquist

ÖVRIGA DJUR:
GULD: Tomas Carlberg
Silver: Josefin Nilsson
Brons: Per Kruse

VÄXTER:
GULD: Mats Grimfoot
Silver: Harri Vrethed
Brons: Mikael Larsson

LANDSKAP:
GULD: Georgios Grigoriadis
Silver: Leif Elison
Brons: Annika Öhman

KREATIV NATURBILD:
GULD: Mats Grimfoot
Silver: Tomas Lundquist
Brons: Kenneth Meijer
 

I SM i Naturfotografi 2020 deltog 127 fotografer som tillsammans skickade in 412 bilder fördelat på de sex kategorierna enligt nedan:
 

 Fåglar: 120
 Däggdjur: 60
 Övriga djur: 51
 Växter: 29
 Landskap: 85
 Kreativ naturbild: 67

Svenska mästerskapet i Naturfotografi 2020


SM i Naturfoto arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund och jag, Anders, har den stora glädjen att vara tävlingsansvarig tillika huvuddomare för SM i Naturfoto. Övriga domare är Camilla Noresson och Mats Andersson.

I år har vi brutit ut SM i Naturfoto från SM i Fotografi och anpassat regelverket för Naturfotoklasserna så att ni tävlingsvana naturfotografer känner igen er från internationella tävlingar.

HÄR finner ni reglerna!

Inbjudan till SM i Naturfoto finner ni HÄR!

Lite extra roligt att veta - de tre främsta bilderna kommer att gå vidare till att tävla i World Photographic Cup (WPC), för Svenska Landslaget i Fotografi. Här kan du läsa allt om WPC.

Välkomna att sända in bilder – Lycka Till! 

 

Anders Geidemark/N

Anders_Geidemark,_porträtt.jpg

ANDERS GEIDEMARK - HUVUDDOMARE / JURYORDFÖRANDE 2020

 

Naturfotograf och författare

 

Anders Geidemark (1963) har jobbat professionellt som fotograf, skribent, grafisk formgivare, föreläsare, fotolärare, bildredaktör och naturguide sedan 1988. Han har bland annat framfört föredrag och bildspel i sju europeiska länder, och haft ett 50-tal utställningar i Sverige och övriga Norden.

 

Anders har producerat två egna böcker och medverkat i ett flertal andra. Egna böcker (text, bild och form): ”Stigen ur hav - av vingar skuggad” 1995, och ”Allen - Bilder av ljus och mörk ensamhet” 2004.

 

Medlem i Föreningen Naturfotograferna (tidigare ordförande) och ansluten till IBL Bildbyrå och Getty Image.

 

Geidemark har under de senaste 25 åren suttit som domare i ett flertal internationella naturfototävlingar, och är för närvarande bland annat verksam som svensk redaktör för den Nordiska tidskriften Natur & Foto, och reseledare i samarbete med Zoom Fotoresor. 

Anders har allt sedan han som trettonåring började med naturfoto haft en förkärlek för den nordiska skogsnaturen. Favoritmotiven handlar om att visa ett djur eller en fågel i sin rätta miljö, där intressanta linjer, former och ljusstämningar bygger upp bilden.

 

Anders kombinerar gärna olika uttrycksformer i bok- och bildspelsproduktioner. Kring detta är också Geidemark en regelbunden gästföreläsare på fotoskolor runt om i Norden.

www.zoomfotoresor.se

www.facebook.com/anders.geidemark

Mats Andersson.jpeg

MATS ANDERSSON

Mats Andersson läste bland annat foto på Konstindustriskolan vid Göteborgs Universitet. Sedan 1990 har Mats varit verksam som Art Director och fotograf på Concret Reklam.

 

Mats är ansluten hos bildbyrån Maskot i Stockholm sedan 2009 och valdes 2011 in i föreningen Naturfotograferna/N.

 

Under åren har Mats hunnit med att publicera inte mindre än 12 böcker, vunnit ett stort antal priser och genomfört flera mycket uppmärksammade utställningar.

 

Mats driver också sitt egna företag Andersson Consulting där han jobbar med fotoböcker, föreläsningar, utställningar samt workshops.

Mats har vunnit ett stort antal prestigefyllda priser, bland annat; VM i naturfoto – Wildlife Photographer of the Year, Winner black & white (2016), Årets Nordiska naturfotograf (2016), Årets naturfotograf i Sverige (2016).

 

Mats har även gjort många stora fotoutställningar på konstmuseer norden över. Hans bilder har även publicerats i mängder av tidningar, magasin och almanackor genom åren.

Mats tilldelades Sveriges Författarfonds stora ettåriga arbetsstipendium 2019 och 2014 för sina böcker Nature Diary resp. Intimations.

2013 nominerades hans bok ”Djur. 66 bilder” till Svenska fotobokspriset. Han fick också kulturstipendium av Region Jkpg 2017.

Englands största fotomagasin Practical Photography skrev i maj 2020:

"The artful dodger. Combining a profound artistic flair with a love of analogue darkroom techniques, Swedish legend Mats Andersson has turned his love of wildlife and landscapes into a hugely successful second career." 

 

 

www.matsandersson.nu

www.facebook.com/matsandersson.nu

www.instagram.com/matsanderssonnu/

Camilla Noresson.jpg

CAMILLA NORESSON

Camilla Noresson, en kreativ naturromantiker uppvuxen i Malmö, har starka band till Skåne, Blekinge och Österbotten/Finland där hon under sin uppväxt vistades mycket i naturen. Då hon 2008 började fotografera var det givet att naturen blev hennes motivområden då kärleken till djuren och naturen är stark. Hon fotograferar väldigt mycket i sin närmiljö.

 

Den allra största passionen är att fotografera små detaljer, växter & insekter och miniatyrvärldar med makroobjektiv. Att blanda gammal och ny teknik utmanar henne och hon fotograferar gärna med gamla vintagelinser. 

 

Då färgerna, ljuset och formerna är viktigare för henne än själva motivet arbetar hon mycket med att få fram en målerisk bokeh och använder de korta skärpedjupen på ett lekfullt sätt. 

 

Landskapet är något som fascinerar henne och främst kustlandskapet. Oväder och dramatiska moln lockar henne ständigt till kusterna. Men även skogen, träden, djuren och fåglarna förevigas när tillfälle bjuds. 

 

I övrigt ser hon gärna alla tillfällen och möten i naturen som en möjlighet att skapa en bild och jagar ständigt den rätta känslan i bilderna. Ibland blir bilderna helt abstrakta. Men oavsett vad motivet är ska bilden spegla den äkta naturen.Till sina bilder skriver hon då och då dikter för att ytterligare beröra betraktarna och nå ut med sina budskap. 

 

Camilla har på senare år föreläst runt om i Sverige, Finland och Norge med sina bilder och har numera äntrat många stora naturfotoscener i Norden. Två av hennes föreläsningsprogram har blivit inspelade av UR Samtiden och visats på UR Play och Kunskapskanalen. Dessutom har hon deltagit i podden ”Fotografen och Landskapet”. Hon vann första pris i bildtävlingen på Vårgårda Naturfotofestival 2013. 

 

Camilla har deltagit i utställningar och blivit publicerad i naturfototidningar såsom svenska Camera Natura och norska Natur&Foto samt deltar i föreningen PhotoNaturas senaste bok ”Personligt”.

 

Camilla är invald medlem i både Naturfotograferna och PhotoNatura. 

 

 

Webb: camillanoresson.se 

Facebook: @CamillaNoressonPhotoArt


Instagram: @cmn1967